BXL house

Casa BXL

Private House  2017-2021

Location . Timisoara, Romania

Site Area . 450m²

Built Area . 195m²

Status . Finished

COLABORATORI: arh. Attila Wenczel, PS02; ARHITECTURĂ PEISAJERĂ: peis. Maria Ianko; STRUCTURĂ: Vidya Project SRL; INSTALAŢII: MM Electric Design, ing. Cristian Păcurar;

Sunt case ale căror înfățișare este inspirată din numele străzii pe care se află. Casa de pe strada Bruxelles cu cele doua fațade principale ale ei reinterpretează specificul plasticii fațadelor belgiene. Textura cărămizii şi ritmul [ne]regulat al golurilor deosebesc casa, de altfel încadrată simplu, în țesutul urban.

Relația cu exteriorul a fost privilegiată încă din tema de proiect. Datorită calcanului din vecinătatea sudica şi forma alungită a parcelei toate deschiderile importante au fost date pe cele doua fațadele dinspre est şi vest. Livingul, prin fereastra generoasă de colţ asigură continuitatea vizuală până în gradină. Locul de luat masa din bucătărie are propriul geam prin care intermediază relația spre curtea dinspre stradă.

Etajul găzduiește dormitorul matrimonial cu baia şi balconul propriu, bine delimitat de cele două dormitoare ale copiilor care împart un “loc de joacă” comun aflat pe balconul orientat către gradina din spate.

BXL House

There are houses whose appearance is inspired by the name of the street on which it is located. The house on Brussels Street with its two main facades reinterprets the specifics of a traditional Belgian facade. The texture of the brick and the [un] regular rhythm of the gaps distinguish the house, otherwise modestly framed, in the urban context.  

The relationship with the surroundings has been privileged since the project theme. Due to the firewall in the southern vicinity and the elongated shape of the plot all the important openings were given on the two facades from east and west. Through the generous corner window the living room ensures visual continuity to the garden. The dining area in the kitchen has its own window which creates a strong relationship with the front courtyard.  

The first floor houses the master bedroom with its own bathroom and balcony, which is well delimited from the two children’s bedrooms that share a common „playground” located on the balcony facing the back garden.