randare concurs urbanism piata sfantul ilie craiova

Sf. Ilie Church Square

Sf. Ilie Church Square competition in Craiova – 1st prize
TEAM: ARCH. TOMA CLAUDIU, ARCH. WENCZEL ATTILA, ARCH. ZENO ARDELEAN, ARCH. IANKO NORBERT
randare concurs urbanism piata sfantul ilie craiova

De obicei, prezența limitei împrejurul spațiului care înconjoară biseriecile ortodoxe este o caracteristică importantă a ceea ce înseamnă spațiul de cult traditional. Limita acesta nu trebuie să fie neapărat una puternică, sub forma unui gard de împrejmuire masiv sau incintă fortificată. De multe ori, ca în cazul micilor biserici aflate la marginea satului, acesta limită este doar sugerată, putând chiar în rare cazuri aproape să dispară din punct de vedere fizic, dar tocmai de aceea, devenind mult mai importantă. Chiar în cazul bisericilor aflate într-un țesut urban este prezentă o (de)limitare între spațiul sacru ce înconjoară spațiul de cult și spațiul ne sacralizat al urbei. Limita ține de diferentierea unui teritoriu sacralizat față de context.

Astfel, modul prin care putem să integrăm curtea actuală a Bisericii Sf. Ilie din Craiova în spațiul urban adiacent, să înlăturăm gardul de incintă dar, în același timp să-i păstrăm rolul în noua menajare, devine tema principală a proiectului nostru.

plan concurs urbanism piata sfantul ilie craiovaLocurile pe care le propunem prin intervenția noastră – grădinile, constituie intervenții discrete, plasate pe marginile sitului, care mizează pe prezența limitei și a elementului natural.

Primul loc, aflat pe limita de sud, reconstitue prin materialitatea sa (lemnul), dar mai ales prin configuratie si prin detaliile pe care le propune, atmosfera vechii lipscănii. Ni-l inchipuim un loc al taifasului, al leneviei plăcute, unde poți sta cu prietenii privind strada mereu agitată a târgului. Este locul poveștilor de altă dată.

La limita de vest propunem al doilea loc, cel al memoriei, al aducerilor aminte dar și al sperantei, un spațiu discret și personal unde te poți retrage chiar fiind în spațiul public.

Limita nordică este locul în care țesutul vechii lipscănii este întrerupt brusc, probabil odată cu construirea vechii biserici. Ruptura țesutului, limita sa, devine aici evidentă. Astfel, aceasta poate deveni locul unor intervenții mai puternice în propunerea nostră.

detaliu concurs urbanism piata sfantul ilie craiovaPropunem un al treilea loc din care putem să privim lumea dimprejur, configurat astfel încât să poata prelua firesc diferența de nivel existentă.

Cel de-al patrulea loc mizează pe prezența calcanului și a intervențiilor ulterioare asupra acestuia. Tocmai această incertitudine a spațiului construit care poate lăsa locul unor transformări ulterioare credem noi că constituie caracteristica principală. Mizăm astfel pe timp, pe transformările pe care le produce acesta prin trecerea sa, transformări ce pot anima locul respectiv.

Pentru finisarea micii piațete am ales să folosim piatra cubică bazaltică. Ea este acum prezentă pe sit împrejurul bisericii dar, un fapt care a dus la alegerea acesta a fost versatilitatea punerii sale în operă, prin care se pot rezolva detaliile unui sit de factură neomogenă. În același timp, montată pe un strat suport de nisip, această suprafață este într-o oarecare măsură permeabilă și permite circulația apei.

Corpurile de iluminat sunt inserate în dalajul de piatră cubică, fiind astfel propuse încât să accentueze locurile importante ale amenajării și să le anime pe timpul nopții. Celelalte surse de lumină, candelele – în cazul evenimentelor religioase sau, de ce nu, lumina telefoanelor mobile, vor completa dinamic și personal atmosfera locului dezvăluind activitățile.

randare concurs urbanism piata sfantul ilie craiovaconcept concurs urbanism piata sfantul ilie craiova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.